Kontrolowanie ilości węglowodanów - pomoc w cukrzycy

Jedzenie pomaga ci się pozbyć stresu? Uważaj!/ fot. Shutterstock
Kontrolowanie ilości węglowodanów w diecie pozwala na wyrównanie cukrzycy. Ważna jest więc nie tylko wiedza na temat tego, ile kalorii pochodzących z węglowodanów powinniśmy dziennie spożywać, ale także jakich produktów unikać.
/ 14.10.2010 19:45
Jedzenie pomaga ci się pozbyć stresu? Uważaj!/ fot. Shutterstock

Dzienne spożycie węglowodanów

Z węglowodanów powinna pochodzić około połowa spożywanych w ciągu dnia kalorii (dokładnie 45-50%). Jeśli więc stosujemy dietę 1500 kcal, to około 675-750 z nich powinno pochodzić z węglowodanów. Warto też wiedzieć, że 1 g węglowodanów to 4 kcal.

Polecamy: Encyklopedię zdrowia

W czym pomagają?

Węglowodany mają największy wpływ na tzw. glikemię poposiłkową (czyli stężenie glukozy we krwi po spożyciu posiłku). Jeśli więc odpowiednio je dobierzemy (pod względem zawartości i rodzaju), możemy poprawić wyrównanie cukrzycy.

Gdzie je znajdziemy?

Produkty, które zawierają węglowodany, to:

  • cukier;
  • glukoza;
  • miód;
  • dżemy;
  • słodycze i wszelkie produkty słodzone (w tym także słodzone napoje);
  • pieczywo;
  • kasze;
  • ryż;
  • makarony;
  • płatki zbożowe;
  • ziemniaki;
  • owoce;
  • orzechy i migdały;
  • nasiona i ziarna;
  • warzywa (głównie fasola, groch, soja, soczewica oraz ciecierzyca);
  • mleko;
  • jogurt;
  • maślanka;
  • kefir;
  • sery białe.

Z czego zrezygnować?

Jeśli masz cukrzycę typu 2, powinieneś unikać cukru, miodu, słodyczy, słodzonych cukrem napojów i deserów, ponieważ cukier to 100% węglowodanów.

Przeczytaj: Ogranicz sól - walcz z nadciśnieniem tętniczym!

Jak kontrolować ilość spożywanych węglowodanów?

Należy kontrolować ilość węglowodanów w naszej diecie, ponieważ spożywanie ich w określonych przez lekarza lub specjalistę proporcjach pozwoli na normalizację stężenia glukozy we krwi – głównie u osób chorych na cukrzycę.

Taką kontrolę ułatwi nam posługiwanie się wymiennikami węglowodanowymi (WW). Jeden wymiennik węglowodanowy to taka ilość wagowa danego produktu spożywczego, która zawiera 10 gramów węglowodanów przyswajalnych.

Redakcja poleca

REKLAMA