Jakie tłuszcze wybierać?
Polecane są szczególnie olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Produkty te są szczególnie bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a olej rzepakowy zawiera ponadto dużo zdrowego kwasu alfa-linolenowego (należy on do kwasów omega-3).
Kwas alfa-linolenowy znajdziemy również w orzechach włoskich, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe – we wszystkich orzechach i migdałach. Dlatego warto je dodać (w małej ilości) do surówek i sałatek.
Kwas omega-3 znajduje się natomiast w tłustych rybach morskich. Jak pokryć zapotrzebowanie organizmu na te zdrowe kwasy? Wystarczy 2-3 razy w tygodniu zjeść taką rybę zamiast dania mięsnego.
Których tłuszczy należy unikać?
Wystrzegaj się zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans. To oznacza, że powinieneś zrezygnować z:
- tłustych produktów mięsnych i mlecznych,
- masła,
- twardej margaryny,
- śmietany,
- ciast i ciasteczek produkowanych przemysłowo,
- batoników,
- czekolady,
- chipsów,
- zup i sosów w proszku.
Zamiast tego warto się sięgać po chude mięsa i mleko oraz domowe zupy (ugotowane ze świeżych bądź mrożonych warzyw).
Warto wiedzieć: Jak ułożyć zdrowe menu?
W jakiej ilości spożywać tłuszcze?
Z tłuszczów w diecie osób z cukrzycą powinno pochodzić 30-35% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jeśli więc Twoja dieta wynosi 1500 kcal, to zadbaj o to, by składało się na nią 50-58 g tłuszczu.
Ogranicz cholesterol!
Dziennie powinniśmy spożywać mniej niż 200-300 mg cholesterolu. Uchroni nas to przed miażdżycą. Wiąże się to z ograniczeniem spożycia całych jaj do 2 tygodniowo oraz wybierania tylko chudego mięsa i mleka.
Polecamy: Encyklopedię zdrowia