Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Dieta cukrzycowa - co jeść w cukrzycy typu 2?

Zobacz artykuły na temat:węglowodanydietainsulinatrzustkacukrzyca typu 2
Dieta cukrzycowa nie polega na całkowitym wyeliminowaniu węglowodanów. Cukrzyca, oprócz uwarunkowań genetycznyc,h powodowana jest przez złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej. Poznaj dietę cukrzycową.

Diete cukrzycowa

Fot. Fotolia

W cukrzycy typu 2, zbyt duży poziom glukozy we krwi nie od samego początku jest związany z brakiem insuliny. Zaczyna się od tego, że komórki organizmu tracą powoli zdolność wykorzystywania glukozy na skutek zwiększonej oporności na insulinę i nie wychwytują glukozy krążącej we krwi. Przewlekle podwyższony poziom glukozy (hiperglikemia) powoduje powikłania praktycznie we wszystkich narządach ciała, tj. oczy, nerki, serce, wątroba, naczynia krwionośne. Na szczęście można dzisiaj skutecznie przeciwdziałać ich występowaniu. Oprócz doustnych leków i insuliny nieodzowne jest leczenie żywieniowe, czyli odpowiednia dieta.

Cukry w diecie cukrzycowej

Mówiąc o diecie cukrzycowej, na początku należy wspomnieć o cukrach, czyli węglowodanach. Cukry proste, tj. fruktoza, glukoza znajdujące się we wszystkich słodzonych produktach i wielu owocach, zwłaszcza suszonych, wchłaniają się bardzo łatwo, powodując bardzo gwałtowne podniesienie poziomu glukozy. Nie jest to odpowiednie dla dobrej kontroli cukrzycy. Dlatego też zaleca się unikanie cukrów prostych na rzecz produktów zawierających cukry złożone. Najlepszym przykładem takiego węglowodanu jest skrobia, zawarta m.in. w ziarnach zbóż, warzywach i mało słodkich owocach.

Bez obaw w diecie można stosować zielone i czerwone warzywa niskowęglowodanowe: kapusta, kalafior, ogórki, szpinak, sałata, pomidory, rzodkiewka i papryka. W przypadkach, gdy koniecznie trzeba dosładzać potrawy, należy stosować słodziki. Ilościowo poziom przyjmowanych węglowodanów powinien wynosić od 140 do 400 g. Więcej u osób bardziej aktywnych fizycznie i młodych. 

Częstym błędem jest całkowite wyrzucenie z diety produktów węglowodanowych. Jest to bardzo niebezpieczne. Organizm sam sobie produkuje cukry z tłuszczu i białek, a jako produkty uboczne wytwarza związki ketonowe i kwas mlekowy. Ich zwiększony poziom powoduje groźne powikłania, między innymi kwasice i śpiączki cukrzycowe.

Polecamy też: Słodycze bez cukru = pułapka tłuszczowa?

Dieta cukrzycowa - tłuszcze

W dobrze dobranej diecie tłuszcze nie powinny przekraczać 20-30% wartości kalorycznej pożywienia. W przypadku diety cukrzycowej ogromne znaczenie ma rodzaj spożywanych tłuszczów. Zwierzęce, zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu znacznie zwiększają ryzyko miażdżycy, które jest i tak wysokie u osób z cukrzycą. Z tego powodu należy spożywać tłuszcze roślinne, praktycznie wykluczając tłuszcze zwierzęce z jadłospisu. Należy wyeliminować smalce, słoninę i masło, a także ciasta z kremem i inne tłuste słodycze.

Ile białka w diecie cukrzycowej?

W diecie cukrzycowej nie może zabraknąć białka. Jakościowo najlepsze, gdyż zawiera komplet aminokwasów, jest białko zwierzęce. Pamiętając o tym, że mięso to również tłuszcze zwierzęce, należy jadłospis uzupełniać o białko roślinne. Preferowane są chude gatunki mięs i wędlin, ryby, mleko odtłuszczone, serki (raczej białe). W przypadku choroby nerek spowodowanej cukrzycą należy ograniczyć spożywanie białek, zgodnie z ustaleniami lekarza.

Dieta cukrzycowa wymaga większej dyscypliny, jednak konsekwencje jej nie przestrzegania są poważne. Warto spróbować przekonać rodzinę do jej stosowania, gdyż jest to dieta zgodna z zaleceniami zdrowego żywienia. Ważne by posiłki były spożywane pięć razy dziennie, regularnie. Zawsze lepiej zjeść częściej i mało.

Czytaj też: Jak zapobiec powikłaniom cukrzycy?

Dowiedz się więcej o diecie cukrzycowej z naszego forum medycznego.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 13
dodano: 23:25 2015-10-11 przez: ~lola lalu (159.205.*.*)
Jakie słodziki ? Czyzby chodziło o trujący aspartam ?
dodano: 12:23 2014-10-14 przez: ~Anna (46.186.*.*)
Ja podczas ciąży piłam proszek zasadowy.Łatwiej mi było po nim opanować apetyt na słodkie rzeczy.
dodano: 13:31 2014-08-01 przez: Backspace (91.150.*.*)
~kenzo32 napisal(a): Moja znajoma ma cukrzycę . Przy wroście 1.60 waży 44 kg. Bardzo przestrzega diety ale pali papierosy i lubi alkohol.Przecież z cukrzyca można normalnie żyć i funkcjonować ale używki powinni być wręcz zakazane przez lekarza!
Bo są nie wskazane, palenie jak i picie znacznej ilości alkoholu może doprowadzić do zawału czy choroby związane z krążeniem, w tym stopy cukrzycowe i inne przeżuty.
Zamów darmowy newsletter